Saturday, January 16, 2010

15.1 Rodney Bay, Standby

Mikko osti aamulla s/y Pauliinan Markulta uuden RAY 54E-VHF-radion ja asensi sen Toomaksen avustamana samantien Cantanaan.
Ero vanhaan perinteiseen Sailorin VHF:ään on sen DSC-ominaisuudessa. DSC tarkoittaa digitaaliselektiivikutsua ja DSC:llä varustetulla radiolla voidaan kutsua suoraan toista asemaa jos sen MMSI-numero on tiedossa. Kutsun saatuaan vastaanottajan radiossa soi merkkiääni aivan kuten puhelimessa. Laitteen kaiutinta ei tarvitse enää pitää päällä jolloin muiden veneilijöiden höpötyksiä ei tarvitse kuunnella (jollei halua!).
Turvallisuuden kannalta DSC:n tärkein ominaisuus on kieltämättä sen mahdollisuus lähettää hätäkutsuja nappia (itse asiassa kahta punaista nappia samanaikaisesti) painamalla. Koska radio on myös kytketty veneen gps:ään, menee hätäkutsun mukana myös aluksen tarkka sijainti.
Asennuksissa päivä sujuikin ihan mukavasti ja molempien yllätykseksi laite rupesi heti toimimaan oikein.


Radion asennus käynnissä


Toimii!
DSC-radiot ovat nykyaikaa ja korvaavat kyllä vähitellen perinteiset radiolaitteet lähes kokonaan.
Asennuksen jälkeen Mikko vei Toomaksen edustuslounaalle H2O:lle. Söimme sen verran tuhdin lounaan että illalliseksi riitti pelkkä iltapala.
Riitta kävi Maijan kanssa shoppailemassa sillä aikaa kun miehet hikoilivat veneessä kaapelien ja kaikenlaisten kytkentöjen kanssa.
Saimme Markulta myös kopioituja paljon elokuvia ja jaksoimme katsoa illalla niistä jo 2 kpl.
Elokuvien katselu, kuten PC:n käyttö tietysti muutenkin, kuluttaa paljon sähköä joten silloin on hyvä olla kytkettynä maasähköön.

No comments:

Post a Comment