Wednesday, December 2, 2009

Viesti Cantanalta 2.12

1.12 GPS 129 nm
Upea yöpurjehdus lähes täyden kuun valossa. Suoraan vanavedessämme loisti kuun silta ja tuntui siltä kun olisimme purjehtineet keskellä Weckströmin hopeista korua.
Aamulla tuulen jonkun verran tyynnyttyä, yritimme taas nostaa Parasailorimme mutta nyt meni kaikki ihan pieleen. Saatuamme sen ylös, skuuttin ja gaijan haka irtosi purjeen kulmasta ja lensivät lisäksi veteen seurauksella että ne tarttuivat rungon ja peräsimen väliin. Aikansa työskenneltyä ja Mikon käytyä veneen alla snorkkelin kanssa, onnistuimme saamaan ne vihdoin irti. Purjeen irrottaminen fallista oli vaikeampaa koska nostusukan ohjauköysi oli ilmeisesti tarttunut genuan profiilin ylähelaan emmekä ensin saaneet sitä ehjänä irti millään keinolla. Tämä olisi tarkoittanut myös ilman etupurjetta purjehtimista 1600 nm, joten luovuttaa emme voineet! Tässä tuulessa ja merenkäynnissä ei maston huippuun meno vaikuttanut kovin hauskalta ajatukselta.
Aikamme kokeiltua eri keinoja, onnistuimme vihdoin irrottamaan sen köyden spinnun fallin avulla. Aikaa tähän tunarointiin oli mennyt n 4 tuntia joten määränpää siirtyi vastaavan ajan kauemmaksi. Päätimme jättää Parasailorin vielä pussiin ja jatkaa harjoituksiamme paremmalla ilmalla. Nostimme genuan jonka spiirasimme spinnupouomilla sekä ison jonka varmistimme preventterin avulla vahinkojiipin varalle
Tänään on 1.12 ja avasimme Erikan, Aulin ja Reijon tuomasta joulukalenterista ensimmäisen luukun!

2.12 GPS 106 nm
Yön purjehdimme pelkällä spiiratulla genualla jotta vapaavahtia ei tarvitse herättää jiippiä varten. Tuuli oli hieman kovenemaan päin.
Nyt on lähes täysikuu ja näkyvyys tosi hyvä. Yöllä saimme niskaamme sadekuuron mutta aamuyöstä tähdet tuikkivat jälleen. Aamulla päätimme sitten nostaa ison ja siinä meillä oli taas tosi huonoa tuuria. Ison falli pääsi tuulen ja veneen keinunnan takia maston etupuolelle ja kiersi samalla myös tutkan ja tutkaheijastimen. Pikkujuttu korjata, kunhan ollaan omassa satamassa eikä keskellä keinuvaa Atlanttia. Aikaa tähän operaatioon meni meiltä pari tuntia sisältäen kaksi mastoon kiipeämistä ennen kuin ongelma oli saatu ratkaistua ja pääsimme nauttimaan aamupalastamme. Päivän saldoksi tuli vain 106 nm johtuen eilisistä ongelmista Parasailorin kanssa ja nyt tämänaamuisesta tapauksesta.
Meillä otetaan loki aina päivittäin 1200 ARC:n vaatimuksen mukaisesti joten blogissamme mainitsemamme lukema on matka jonka olemme edellisestä keskipäivästä purjehtineen klo 12 mennessä.
Tänään saimme järjestäjien kautta taas ikäviä uutisia:
02/12/2009 - 0830UTC
159 Pelican - Crew evacuated from yacht Pelican
The five crew members of 159 Pelican were evacuated last last night following a rig failure, approximately 325 nautical miles west of the Cape Verde Islands. The MV Crimson Mars diverted to assist the yacht at the request of MRCC Falmouth, after Pelican's skipper called a MayDay yesterday afternoon as the yacht was also unable to motor and the rig was considered to be in a dangerous condition following several failures.
MRCC Falmouth and MRCC Ponta Delgada (Azores) were involved in co-ordinating the evacuation of the yacht with the merchant ship. All crew were safely aboard by 0200 hours. The MV Crimson Mars is now en route to Gibraltar and the Pelican has been abandoned; the skipper having taken the decision not to scuttle the yacht.
Pelican on Quasar 50 tyyppinen UK:n lipun alla purjehtiva alus

No comments:

Post a Comment