Wednesday, September 2, 2009

1.9 Leixoes - Figueira da Foz 60 nm


Herätys 0630 ja köydet irti 0800.
Saimme pian purjeet ylös ja purjehdimme aluksi myötäisessä Parasailorillamme ja tuulen kääntyessä enemmän sivuun pelkällä isolla ja genualla. Vauhti lokin mukaan 6-6,5 solmua ja GPS:n mukaan hieman enemmän johtuen pohjoisvirrasta.
Veden lämpötila on edelleen 13-15 astetta mutta huolimatta koleammasta säästä oli ulkolämpötila kuitenkin yli 20 astetta.
Varmistimme ison puomin preventerillä ja systeemi toimi ihan hyvin. Tuuliperäsimme Heikki ohjasi mallikkaasti lähes koko päivän. Upea 11 tunnin purjehdus.
Saavuimme n 1900 Figuera da Fozin satamaan.
Figuerassa on erikoiset muodollisuudet: ensin piti kiinnittäytyä betoniseen vastaanottolaituriin ja sisäänkirjoittautua siellä olevassa toimistossa passien ja venedokumenttien kanssa. Sen jälkeen pitää siirtää vene omalle paikalle ja mennä toiseen toimistoon ilmoittautumaan satamaan. Sataman toimistosta saimme myös koodin laiturin porttiin ja suihkuihin. Erikoista tässä järjestelyssä oli se että sama mies oli vastassamme molemmissa toimistoissa! Espoolainen insinööri mietti hetken miksei molemmat asiat olisi voitu hoitaa kerralla??
Satamamaksu on kohtalaisen korkea, 27 € , verrattuna esim Varzimiin jossa maksoimme ARC:n alennuksen huomioiden 6,25 €. Hankoon Itämeren Portti pitää edelleen johtopaikkaansa 30 €:n vuorokausimaksulla.
Näistä vierassatamista sen verran että taso on ollut kauttaaltaan erittäin hyvä, niin Itämeren alueella kuin myös täällä Atlantin rannikolla. Satamat ovat turvallisia, maasähköasennukset asiallisia eikä saniteettitiloissakkaan ole ollut mitän valittamista. Satamien rakentaminenhan on täällä hankalampaa kuin Itämerellä koska vuorovesikin pitää huomoioda. Laiturit nousevat jatkuvasti veden mukana eikä veneiden kiinnityksiä tarvitse jatkuvasti muutta. Tilaakin on melkein kaikissa satamissa olut ihan hyvin, ehkä taantuman ansioista?
Figuera da Foz on iso lomakaupunki mutta kausi lienee jo lopuillaan joten nyt alkaa olla hieman hiljaisempaa. 11 tunnin purjehdus tarkoittaa pitkää päivää auringossa joten söimme maukkaan illlallisen veneessä ja painuimmme suht. aikaisin pehkuihin.

No comments:

Post a Comment