Friday, March 26, 2010

26.3 Basseterre- Oranjestad, Statia 18 nm, 17 29N 62 60W









Heräsimme aamulla väkivaltaisesti joskus 7:n maissa koska laiturille oli kerääntynyt ryhmä paikallisia miehiä kinastelemaan äänekkäästi. Aiheesta emme saaneet selvää mutta joku lienee varastanut kaverinsa vaimon??
Söimme aamiaisen ja lähdimme matkaan.
Tuuli oli edelleen melko reipasta 15-20 solmua sivumyötäistä ja saimme mukavan purjehduksen seuraavaan saareen eli St Eustatukseen eli Statiaan. Saavuimme n klo 1430 saaren ainoan kaupungin, eli Oranjestadin, edustalla olevalle lahdelle ja löysimme Doylen oppaassa mainitun keltaisen poijun. Poijut kuuluvat Marine Parkillle ja ovat vapaasti käytettävissä 10 US$:n maksua vastaan. Kukaan ei tosin tullut rahastamaan meitä!
Soudimme maihin ja kävimme sataman tullitoimistossa. Toimisto oli nyt sattumalta kiinni mutta sataman portinvartija soitti virkaatekevälle poliisille ja hän tuli paikalle vartin kuluttua. Hän oli valitettavasti unohtanut toimiston avaimet jonnekin joten hoidimme muodollisuudet kadulla. Ei hänellä ollut omaa kynääkään mutta onneksi meillä oli antaa kynä lainaksi. Sovimme tullaavamme itsemme saman tien sekä sisään että ulos, joten huomenaamulla voimme lähteä jatkamaan matkaa ilman uutta tullausta.
Kävimme tutustumassa kaupunkiin. Mukava siistin tuntuinen kaupunki, hyvin erilainen kun mihin olimme tottuneet tuulenpuolisilla saarilla.
Statia kuuluu Hollannin Antilleille samoin kuin sen naapurisaari Saba. Kaupunki lienee elänyt loistokautensa 1700-luvun lopussa jolloin se toimi vapaasatamana.
Onnistuimme ostamaan paikallisesta paperikaupasta Statian oman vieraslipun.
Liikenne on taas oikeanpuolista ja omana valuuttana on Antillien Guldeni mutta US$ käy myös. Asukkaita Statiassa lienee vajaa 3000 kpl.

No comments:

Post a Comment